Ungdomar kan också drabbas av hudcancer

Risken för vanlig hudcancer ökar med åldern, men det betyder inte att ungdomar inte kan drabbas av sjukdomen. På Hudcancerkliniken har vi just behandlat Sabrina, 35 år, som har gått runt med oupptäckt hudcancer i många år.

Sabrina kom till Hudcancerkliniken efter många år med ett fjällande sår över läppen. Hon säger själv att hon har haft det i ett antal år. Hon har behandlats för eksem och det har inte funnits någon misstanke om hudcancer.

Jag besökte först min läkare med en torr, rödaktig fläck på huden över min läpp. Där behandlades jag med en kräm för att hjälpa mot eksem och utslag.

Sabrina tänkte inte så mycket mer på det, men efter en lång tid utan förbättringar, och efter att hon hade provat olika hormon- och steroidkrämer, började hon bli misstänksam.

Jag är själv utbildad sjuksköterska och vet därför en del om symptomen på vanlig hudcancer. Jag bad därför om en biopsi så att jag kunde förtydliga om det kunde vara hudcancer jag hade fått.

Oupptäckt hudcancer sprider sig över tiden

Sabrina genomgick en biopsi i februari 2018 som visade att hon inte hade hudcancer. Det hade gått tre och ett halvt år sedan hon först upptäckte den torra fläcken. Tyvärr visade det sig att det hade skett ett fel i undersökningen av biopsin. Resultatet av studien innebar att rätt behandling inte påbörjades. Hudcancern kunde därför sprida sig i den omgivande vävnaden. 

Det som började som en torr fläck började nu utvecklas, området blev större, sårskorpor hade dykt upp och det blödde också ibland. Sabrina gick därför återigen till en hudläkare, och den här gången var det ingen tvekan. Redan innan Sabrina hade kommit in i konsultationsrummet kunde hudläkaren konstatera att hon var säker på att det var hudcancer. Omedelbart gjordes en ny biopsi. Resultatet var tyvärr positivt: Sabrina hade vanlig hudcancer, även kallad basalcellscancer. 

Därför kontaktade Sabrina Hudcancerkliniken i början av sommaren 2019, på rekommendation av sin hudläkare som hade hört mycket positivt om kliniken.

Jag blev både chockad men också lättad när jag äntligen fått bekräftat vad jag hade trott under de fem år som ledde fram till diagnosen. Nu kunde jag äntligen få bort det, men självklart var jag också orolig för hur mycket hudcancern hade spridit sig.

Tyvärr visade det sig att hudcancern hade fått sprida sig mycket under de många åren. Det fanns hudcancer i ett område på 2,7 x 3,8 cm. Det var därför nödvändigt att göra en rekonstruktion på ena sidan av ansiktet, skära upp och lägga suturer hela vägen upp till ögonlocket och längs Sabrinas läppkant, där basalcellscancer påträffades. Med Mohs kirurgi togs alla cancerceller bort, men det var en större operation.

Man kan få hudcancer som 30-åring

De fem år som gick innan Sabrina fick behandling bidrog till att det blev en större operation – drygt 50 stygn gjordes totalt innan hudcancern tagits bort och operationen var klar.

Självklart är jag inte glad över att det slutade med en så stor operation. Men jag är väldigt glad att jag valde att gå till Hudcancerkliniken. Värmen och professionalismen jag möttes av är obeskrivlig. Det var svårt att se sig själv i spegeln efter operationen, men nu två månader senarehar det redan blivit mycket trevligare.

Sabrina har därefter reflekterat över sitt cancerförlopp och det faktum att hennes unga ålder kan ha spelat en roll i den bristfälliga diagnosen.

När du vid 30 års ålder får hudförändringar, som de jag upplevde, tror jag definitivt att min ålder har påverkat det faktum att diagnosen ställdes så sent. Jag var själv tvungen att slå i bordet för att få den första biopsin, och det var ingen som sedan tvivlade på att misstag kunde ha gjorts. För mig är det därför viktigt att andra får veta att man kan få vanlig hudcancer även om man är under 50 år.

Nedan ser du en bild på Sabrina strax efter operationen jämfört med en bild två månader efter. Med tiden kommer ärret att bli ännu mindre synligt.

Läs tidigare patienters omdömen på:

Boka en tid nu

Se våra lediga tider och boka en konsultation med en av våra specialister genom att klicka på knappen nedan. Om du vill ha ett snabbt möte, vänligen kontakta oss via telefon på +45 30 14 00 14.

Eftersom vi är en privat klinik är remisser från din husläkare inte kostnadsfria. Men om du har en sjukförsäkring uppmanar vi dig att kontakta dem för att se om de täcker dig.