Hudcancer och sol

Det finns mycket information i media och på nätet om hudcancer som skapar rädsla för solen. Men vad är upp och ner och vad menar vi här på Hudkræftklinikken om hudcancer och sol? Här ger vi våra förslag på hur man ska hantera solen på ett hälsosamt och förnuftigt sätt.

Det råder ingen tvekan om att solen är nyttig. Den är källan till det viktiga vitamin D som många svenskar saknar på vintern, där solen skiner mycket mindre i vårt nordiska land. D-vitamin har ett antal gynnsamma effekter och hjälper kroppen att ta upp kalk och håller vårt immunsystem intakt. Men är det inte solen som är den största riskfaktorn för att utveckla hudcancer? Ja, det är den utan tvekan, men här handlar det om hur och när vi njuter av de härliga soltimmarna.

Varför ska vi akta oss för solen?

Det är solens ultravioletta strålar som i stora mängder ökar risken för hudcancer. Det finns tre olika typer av UV-strålar som kommer från solen: UVA, UVB och UVC. UVC stoppas av jordens ozonskikt, medan UVA och UVB fortsätter ner till oss. UV-strålarna fortsätter sedan in i vårt hudlager där de kan skada cellerna. Här är det viktigt att du tänker på när och hur länge du är i solen, och att du bör vara extra uppmärksam på att använda solkräm om du stannar i direkt solljus mellan 12-15. Antalet svenskar som har återvänt från sommarsemester med brännskador från solen har ökat de senaste åren. Det viktigaste är att undvika brännskador, eftersom när du väl har bränts har huden verkligen skadats.

Hur hantera man solen på ett hälsosamt sätt?

Som vi skrev i början är solen bra för oss, men precis som med många andra saker i världen – med måtta. Här ger vi ett antal bra tips för att säkerställa att dina solvanor är hälsosamma.

1. Låt huden vänja sig vid solen långsamt, på detta sätt kommer huden att bygga ett skyddande pigment. Om du sedan åker söderut, så undvik till exempel att spendera en hel dag på stranden den första dagen du anländer.

2. För allt i världen, undvik brännskador från solen. Om du till exempel stannar på stranden en sommardag, kom ihåg skyddande solskyddsmedel med svanmärke, och se till att du får möjlighet för skugga med parasoll, solhatt och kläder.

3.Håll dig undan solen mellan kl. 11-15, där UV-strålarna är som starkast.

Om du följer dessa tips finns det ingen anledning att vara rädd, men kom alltid ihåg att respektera solen.

Bra länkar med mer information:

https://www.cancerfonden.se/livsstil/solen

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/rad-och-rekommendationer/

https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=5243