Nyligen har det rapporterats i media att vi har blivit för rädda för solen i Danmark. Men vad är upp och vad är ner, och vad menar vi här på Hudcancerkliniken med hudcancer och sol? Här ger vi våra förslag på hur du kan förhålla dig till solen på ett hälsosamt och förnuftigt sätt.

Det råder ingen tvekan om att solen är hälsosam. Den är en källa till det viktiga D-vitaminet, som många saknar på vintern när solen skiner mycket mindre i vårt nordiska land. D-vitamin har ett antal fördelaktiga effekter och hjälper kroppen att absorbera kalcium och hålla vårt immunsystem intakt. Men är inte solen den största riskfaktorn för att utveckla hudcancer? Ja, det är det utan tvekan, men här handlar det om hur och när vi njuter av de härliga soltimmarna.

Varför ska vi vara försiktiga med solen?

Det är solens ultravioletta strålar som i stora mängder ökar risken för hudcancer. Det finns tre olika sorters UV-strålar som kommer från solen. UVA, UVB och UVC. UVC stoppas av jordens ozonskikt, medan UVA och UVB fortsätter ner till oss. UV-strålarna fortsätter in i våra hudlager där de kan skada cellerna. Här är det viktigt att du tänker på när och hur länge du är i solen, och att du kommer ihåg att använda solskyddsmedel om du vistas direkt i solen mellan kl 12 och 15. Antalet danskar som har återvänt från sommarsemestern med en brännskada har enligt Danish Cancer Society ökat de senaste åren. Det viktigaste är att undvika brännskador, för när huden har bränts är den verkligen skadad.

Hur skapar man sunda solvanor?

Som vi skrev i början är solen bra för hälsan, men det är som med många andra saker i världen – allt med måtta. Här ger vi ett antal tips om hur du ser till att dina solvanor är sunda.

  1. Låt din hud vänja sig vid solen långsamt. På så sätt bygger huden upp skyddande pigment. Om du sedan åker söderut, så undvik att spendera en hel dag på stranden första dagen du anländer.
  2. Undvik framför allt att bli solbränd. Om du vistas på stranden en sommardag ska du komma ihåg att bära ett skyddande svanmärkt solskyddsmedel, och se gärna till att skapa möjligheter för skugga, t.ex. med parasoll och solhatt.
  3. Vistas i skuggan mellan kl. 12.00 och 15.00, då UV-strålarna är som starkast.

Om du följer dessa råd finns det ingen anledning att vara rädd för solen, men kom alltid ihåg att respektera den.

Bra länkar med mer information:

https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/solcreme-det-skal-du-holde-oeje-med

https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/8/5188/1451999199/0790_din-guide-til-solbeskyttelse_webshopudgave.pdf