Hudcancer uppstår ofta i hårbotten eftersom hårbotten är mycket utsatt för solljus.

Som förebyggande åtgärd, och om du har diagnostiserats med hudcancer i hårbotten, rekommenderas det att använda en solhatt, använda solskyddsmedel för att undvika solbränna och att uppsöka skugga mellan kl 12 och 15. Det rekommenderas inte heller att använda solarium.

Om du misstänker hudcancer i hårbotten ska du omedelbart söka läkarvård. Symtomen kan vara små sår som inte läker och röda, fjällande förändringar som inte försvinner.

Om du har diagnostiserats med hudcancer i hårbotten och det sprider sig över ett stort område, kommer det också att finnas risk för att förlora hårväxt där hudcancern har varit. Mohs kirurgi är dock skonsam och vävnadsbesparande, så att välja denna typ av behandling kommer att uppnå ett bättre kosmetiskt resultat. Eftersom Mohs kirurgi är vävnadsbesparande kommer man att kunna bevara så mycket hårväxt som möjligt.

Det finns flera typer av behandlingar för hudcancer i hårbotten. Inklusive curettage och krämer som används för lågrisktumörer, samt kirurgiska ingrepp såsom Mohs kirurgi. Mohs kirurgi ger största möjliga säkerhet för att tumören har avlägsnats i frisk vävnad, och ger därmed den lägsta risken för återfall och sår.

Mohs kirurgi är den säkraste metoden för att ta bort hudcancer i hårbotten. Operationen utförs alltid under lokalbedövning. Den synliga hudcancern tas bort och tillsammans med ca 1–2 mm av omgivande frisk vävnad. Mohs kirurgi ger ett mycket trevligare kosmetiskt resultat än en vanlig kirurgisk operation eftersom det tar bort upp till 40 % mindre vävnad, vilket gör att du kan behålla så mycket hårväxt som möjligt. Som enda privatklinik i Danmark kan Hudcancerkliniken utföra Mohs kirurgi.

Behandling av hudcancer leder vanligtvis till läkning, men om du har haft hudcancer i hårbotten finns det en högre risk att utveckla hudcancer igen.